KULATÁ BRÁNA

MÍSTO PRO CVIČENÍ, VZDĚLÁVÁNÍ A ODPOČINEK

26.8.2018 HMLISTO (HORANA) – KONCERT

Koncert k novému albu „Na druhom brehu“ 

Horana a syn sa pri nahrávaní albumu Na druhom brehu pretransformovali na HMLISTO – post folk bez hraníc, odvážnu kombinácia autentického folklóru, súčasného folku a post rocku a náročnými textami, ktoré nenechajú nikoho chladným

Čajový klub Kulatá brána | 26.8.2018 v 19:19 hod | členský příspěvek dobrovolný 

video: www.facebook.com/hmlistoband/videos/124409608424485/

stránka na FB: www.facebook.com/hmlistoband/

bandzone (ukážky nových piesní): http://bandzone.cz/_97867

12.8.2018 PERSEIDY – POZOROVÁNÍ METEORICKÉHO ROJE S UMYTÝM PSEM

Dnes večer změna plánu, namísto filmu budeme sledovat Perseidy na terase před čajovnou, nebo, v případě zájmu a chuti, na střeše nad čajovnou.

K pozorování bude přítomen suchý Ryzlink rýnský, polosladké Chardonnay, suchá Frankovka, dva okurkové šejky, čtyři banánové šejky a množství čajů rozličných.

A stejně jako při minulém pozorování zatmění Měsíce, dostane každý z přítomných opět odměnu. Tentokrát bude zdarma sklenka červeného a Míšina hrušková buchta.

Původem Perseid je prach z periodické komety 109P Swift-Tuttle, který olízne Zemskou atmosféru. Ke sledování letos budou díky příznivé fázi Měsíce ideální podmínky. Podobně dobrá viditelnost jevu bude až v roce 2023.

Jo a Kouďáka jsem právě vypral a vydrbal psím šampónem za pomoci tří oušek. Takže smradlavý kožich z veder, který byl na hranici chemického poplachu už je minulostí. Asi tak do zítřka 😀

pozorovat začneme v čase od 20 do 22 hod, čajovna je otevřená od 18 hod.

 

CO JE NOVÉHO VE VINNÉM KOUTKU?

Od dnešního dne až opět do vypití zásob, se můžete nechat uchvátit dvěma protiklady, které sa, jako vždy, skvěle doplňují: velmi suché osvěžující víno (vpravo) a proti tomu polosladká delikateska k pochutnání (vlevo):

RYZLINK RÝNSKÝ 2017, suché, 1,5 g zbytkového cukru – starobylá odrůda, jedna z nejkvalitnějších, král vín.

V barvě zlatavězelený, s jiskrou, už ve vůni citrus a kdoule, v chuti pepř, grep, s lahodným lipovým pozadím, velmi svěží a pevná kyselinka. Ideální (podle mne) k jednoduchému penne s olivovým olejem, bazalkovým pestem a parmezánem (většinou bývá doporučován spíš k masitým jídlům, ale moje preferovaná kuchyně je jiná, suchý RR mi skvěle hraje s parmezánem a lehkými jídly, saláty s balsamikem, toasty, tortillami s pestem…).

CHARDONNAY 2016, polosladké, 16 g zbytkového cukru – dlouhodobě nejpopulárnější a až příliš módní odrůda, nicméně naprosto univerzální, ať už z pohledu společenského nebo gastro.

Barva zlatožlutá, ve vůni mineralita a bezinka, chuť  smetanově-máslová, zralé ovoce, žlutý meloun. Vyšší zbytkový cukr dělá z tohoto vzorku naprosto univerzální delikatesu: vyznavači suchých vín si jednou za čas trochu naruší stereotyp, ale díky svěží příjemné kyselince to bude stále zábava, zatímco křehké polovičky mohou celý večer s chutí pomlsávat (namísto višní v čokoládě) dvě skleničky zdravého roztoku polyfenolů a přírodního cukru.

Chcete vědět o tomto víně víc? Přijďte ochutnat.
(Platí samozřejmě pouze pro členy klubu)

5.8.2018 ACOUSTIC JAM SESSION S LUĎKEM

Tak se po delší pauze v čajce objeví Luděk + kdo příjde. Zajamujem, dáme dobrý čaj a víno. Neděle jak malovaná! Přijďte si jen tak posedět a poslechnout.

Neděle 5.8. | v čajovně od 18 hod | vstup zdarma

 

7.8.2018 ŠAMANSKÝ VEČER

Milí přátelé a příznivci domorodých kultur,

rádi bychom vás pozvali na setkání s šamanem Fingiou z kmene Cofán z ekvadorské Amazonie, které se uskuteční v čajovém klubu Kulatá Brána v úterý 7. srpna 2018 od 18:18 do 20:20.

Fingia nám přiblíží historii i současnost svého kmene, tradiční způsoby léčení těla i duše s pomocí šamanských rituálů a přírodní medicíny.

Součástí večera budou i ukázky Fingiovy hudby, individuální očisty účastníků a „ochutnávky“ medicíny na bázi posvátného tabáku.

Bude možné si zakoupit rukodělné indiánské ozdoby a přírodní léčivé prostředky.

Doporučený členský příspěvek: 150,- Kč.

Těšíme se na setkání

2.9.2018 FILMOVÁ NEDĚLE: KUNG FU ZABIJÁK

Donnie je ve formě, takže padouchové se mají na co těšit!

Mistr bojových umění a policejní instruktor kung-fu Hahou Mo (Donnie Yen) nechtěně zabije při souboji svého protivníka a je odsouzen na 5 let do vězení. Po 3 letech však někdo začne v Hongkongu zabíjet jiné Mistry a Hahou Mo nabídne policii, že jim pomůže vraha dopadnout, pokud ho z vězení propustí. Začíná tak hon na zločince, který ovládá nejrůznější styly boje beze zbraně i se zbraněmi, a postupně vychází najevo, že vše nebude tak jednoduché a průzračné, jak se na začátku zdálo.

Čajovna 2.9. | od 19:19 hod |

KDE NAJDETE ČERSTVÉ KOŘENÍ

Čerstvé a voňavé koření je nově dobře uloženo přímo na baru pod dohledem zdatného ošetřovatele 

Osvědčenou perfektní kvalitu od Cejlonské koření cz někteří znáte z našich vege nápadů.

Dnes od 15 do 21 hod.
PÁ+SO zavřeno.

Filmová neděle bude, otevíráme v 18:30, film promítáme od 19:19 hod.

JAK ZVLÁDNOUT VEDRA DLE TRADIČNÍ ČÍNSKÉ MEDICÍNY

Budeme vám to připomínat pořád a pořád, ledové tříště a podchlazené nápoje vás neochladí. Přijďte radši ochutnat okurkový šejk, harmonizační čaj s chryzantémou, zelený čaj, mátový, Touareg…

1️⃣ Nezahřívejte své tělo nevhodnou stravou. Pečená a grilovaná jídla jsou povahy teplé až horké a vaše tělo a orgány zahřívají zevnitř. Vemte si do 30stupňových veder kabát a prožijte si chvilku s pocitem, který má váš člověk uvnitř po pečené kachně nebo grilovaném stejku.

2️⃣ Své chuťové buňky zaměřte na lehčí a ochlazující jídla. Dopřejte si ovoce, které teď zraje – maliny, meruňky, broskve, borůvky, blumy. Zeleninu blanšírujte, pečení nechte na zimu. Vařte si lehká a jednoduchá jídla – z rýže, kukuřice, fazolek mungo, červené čočky, tofu a mořských řas.
3) Ochlazujte se zeleným, mátovým nebo chryzantémovým čajem, okurkami, listovou zeleninou, rajčaty, melounem, hořkými potravinami jako je čekanka, rukola, pampeliška.

4️⃣ Vyhýbejte se ledovým nápojům a zmrzlině, vaše slezina vám bude vděčná.

5️⃣ Horkost pomáhá vylučovat houba maitake. Fytoterapeutickými doplňky stravy doplňujte jin. 

Zdroj: https://www.facebook.com/skolaTCM/
Čerpáno z: Ludmila Bendová: Čínská dietetika v moderním světě.